English » Προβολή νέων

News-Events

02.05.2018

Συμμετοχή του ACTC Lab στο συνέδριο AACR 2018

14-18 April 2018, Chicago, Illinois, USA

 

Το 109ο American Association of Cancer Research (AACRAnnual Meeting (http://www.aacr.org/MEETINGS/PAGES/MEETINGDETAIL.ASPX?EVENTITEMID=136#.Wt3ax7i0tq) έλαβε χώρα στο Σικάγο, στις 14-18 Απριλίου 2018. Στο συνέδριο συμμετείχαν 22.000 ερευνητές και επιστήμονες από περισσότερες από 100 χώρες και παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα στη βασική και τη μεταφραστική έρευνα, καθώς και αποτελέσματα κλινικών και επιδημιολογικών μελετών. Το πεδίο της Υγρής Βιοψίας προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον στο φετινό συνέδριο, με πληθώρα ομιλιών, προφορικών παρουσιάσεων και 6 session αναρτημένων ανακοινώσεων, με αναφορά στα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα (circulating tumor cells, CTCs), στο κυκλοφορούν καρκινικό DNA (circulating tumor DNA, ctDNA), στα κυκλοφορούντα micro RNAs (circulating cell-free miRNAs) και στα εξωσώματα. Εξαιρετική σημασία έχει το γεγονός ότι η πρώτη ομιλία στο Opening Plenary Session του συνεδρίου δόθηκε από τον Prof. Klaus Pantel, University Medical Centre Hamburg-Eppendorf, Γερμανία, με θέμα «Liquid biopsyNovel technologies and clinical applications».

Η ερευνητική ομάδα «Ανάλυσης Κυκλοφορούντων Καρκινικών Κυττάρων» (ACTC Lab, http://en.actc-lab.chem.uoa.gr/) της Καθ. Ε. Λιανίδου στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, στο Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε ενεργό συμμετοχή στο φετινό συνέδριο AACR. Συγκεκριμένα, η Καθ. Ε. Λιανίδου ανέλαβε έπειτα από πρόσκληση το meet-the-expert session με θέμα «CTC characterization and applications», το οποίο παρακολούθησε πλήθος συμμετεχόντων. Επιπρόσθετα, η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ παρουσίασε 4 αναρτημένες ανακοινώσεις που όλες εμπίπτουν στο πεδίο της Υγρής Βιοψίας. Οι αναρτημένες ανακοινώσεις παρουσιάστηκαν σε δύο διαφορετικά poster session για την Υγρή Βιοψία: (http://www.abstractsonline.com/pp8/#!/4562/sessions/lianidou/1). Οι υποψήφιες διδάκτορες Σοφία Μαστοράκη και Λυδία Γιαννοπούλου τιμήθηκαν με το AACR-Takeda Oncology Scholar-in-Training Award για τις μελέτες μεθυλίωσης του γονιδίου ESR1 στα CTCs, στο πλάσμα (ctDNA) και στον αντίστοιχο πρωτοπαθή όγκο ασθενών με καρκίνο μαστού και ωοθηκών.

 

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΕΚΠΑ: 

https://www.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/symmetochi_ereynitikis_omadas_analysis_kykloforoynton_karkinikon_kyttaron_toy_ekpa_sto_synedrio_aacr